Om muséet

Kameramuseum i Strömsbruk är inhyst i källaren på vandrarhemmet Kustleden. Här delar muséet våningen med kanotuthyrning, galleri och friluftsartiklar.

Museet startades av Johan och Jaye Adlercreutz som har varit aktiva som fotografer och skribenter i över tre decennier. Samlingen har utökats successivt och innefattar nu närmare 1000 kameror och annan fotoutrusning.

Strömsbruk är en naturlig plats för ett foto och kameramuseum eftersom bruket var världsledande vad gäller pappersbas för fotopapperstillverkning under flera årtionden.

Strax efter Andra Världskriget letade den engelska papperstillverkaren Wiggin Teap efter en skandinavisk leverantör av fotopappersbas. Den goda kvalitet som framställdes i Strömsbruk tillfredställde de höga kraven.

Efter bara några år producerade bolaget 40% av Europas behov och så mycket som 15% av världsbehovet av fotopappersbas. Produkter från företag som Kodak, Agfa, Fuji och Ilford innehöll pappersmassa från Strömsbruk.

Den höga kvaliteten och den specialiserade tillverkningen höll företaget i kraft under svåra år av lågkonjunktur då andra pappersbruk i landet led.

Strömsbruk var ett namn synonymt med kvalitet över hela världen.

 

Gallus Derlux. Fransk kamera, tillverkad i polerad aluminum. Cirka 1945. © Johan Adlercreutz 2017
Gallus Derlux. Fransk kamera, tillverkad helt av polerad aluminum. Cirka 1947-50. Kameran kostade upp emot 25.000 Fr 1950. Ur muséets samlingar. © Johan Adlercreutz 2017